Επιλογή ζευγαριών Gloster.
Η επιλογή ζευγαριών είναι άλλη μια αγχωτική εμπειρία μέσα στην όλη διαδικασία του έτους .Η δυσκολία στον αρχάριο θα είναι λογικά η μη ύπαρξη ενημερωμένων αρχείων και ελλιπών γνώσεων από τις ιδιαιτερότητες της ράτσας.Και για τον πιο έμπειρο όμως η επιλογή ιδανικών ζευγαριών μέσα από το στοκ του δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.Οι περιορισμοί που πρέπει να υπερπηδήσει δεν είναι λίγοι και αν θέλει να δει οι προσωπικές του επιλογές να επιβραβεύονται βαθμολογικά, πρέπει να μελετήσει όσο πιο προσεκτικά γίνεται όλες τις παραμέτρους, αναλόγως πάντα της εμπειρίας του και του σμήνους του.

Ας τις δούμε μια μια.

1. Πάντα corona X consort

2. Το πτέρωμα.

3. Χρωματικοί συνδυασμοί

4. Μέγεθος

5. Προϊστορία

6. Ελλείψεις «τύπου»

7. Συγγένειες

Gloster Νεοσσούς

ΠΡΟΣΟΧΗ. Τα περισσότερα που θ ακολουθήσουν δεν είναι 100% ακριβή. Είναι στατιστικές «προσδοκίες» με μικρό η μεγάλο ποσοστό διάψευσης ή λάθους.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς και δεν υπάρχει «τυφλοσούρτης» στην φύση. Είναι επιστημονικά η εμπειρικά αποτελέσματα τα οποία ακολουθούμε η όχι, κατά την κρίση μας πάντα, ελπίζοντας να παράγουμε υγιή πουλιά όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τύπο της ράτσας που επιλέξαμε.

Αυτό είναι και το ζητούμενο σ αυτό που κάνουμε, να κερδίσουμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας, ψάχνοντας και αναβαθμίζοντας «εαυτούς και αλλήλους» ? ή απλά να «παίξουμε» ένα πρωταθλητικό ή εμπορικό παιχνίδι, για όσο καιρό κρατήσει αυτό, χωρίς να ψάξουμε το πώς και γιατί χάσαμε η κερδίσαμε κύπελλα η χρήματα.?

Ευτυχώς υπήρξαν άλλοι πιο μπροστά από εμάς, οι οποίοι έχουν βγάλει πολλά συμπεράσματα για να έχουμε εμείς σήμερα την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με το χόμπι της εκτροφής βασιζόμενοι πάνω στα δικά τους αποτελέσματα και ορισμένα πράγματα να τα θεωρούμε δεδομένα δίχως να είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Στο μηδέν (εκτροφικά) όμως μπορούμε να καταλήξουμε αν υπερτιμήσουμε τις δυνατότητες μας, δεν μαζέψουμε γνώσεις και δεν σεβαστούμε την ίδια την φύση και τους νόμους της.

Αρκετά όμως με το κήρυγμα, ας δούμε τις παραμέτρους.

1. Πάντα corona X consort

Ένας κανόνας απαράβατος. Η προηγούμενη ένωση δίνει θεωρητικά ποσοστά 50% corona και 50% consort στους απόγονους. Μπορεί να δείτε μια φωλιά όλα corona ή consort, αυτό δεν αναθεωρεί τον κανόνα, τον επιβεβαιώνει όπως όλες οι εξαιρέσεις.

Απαράβατος όμως ? Οι κανόνες λένε είναι για να παραβιάζονται !!

Μην βιάζεστε όμως να πειραματιστείτε, είπαμε υπήρχαν άλλοι πριν από εμάς. Στην περίπτωση corona x corona = corona το αποτέλεσμα που αναφέρεται συνήθως είναι η θνησιμότητα 25% των νεοσσών, λόγω του ότι το γονίδιο της θεωρείται κυρίαρχο. Ως γνωστόν όπου ενώνονται δυο κυρίαρχα γονίδια η θνησιμότητα υπολογίζεται στο 25%, περισσότερο εμπειρικό αποτέλεσμα παρά επιστημονικό. Στην περίπτωση όμως αυτής της ενώσεως το αποτέλεσμα θα είναι πιο καταστροφικό. Η κορώνα (ή σκουφί) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «ελάττωμα» που άρεσε στον άνθρωπο και το διαιώνισε.

Η δυσπλασία των οστών του κρανίου που δημιουργούν την κορώνα αν ενισχυθεί σε διπλό βαθμό καθιστά τους απόγονους εξαιρετικά ευάλωτους σε χτυπήματα στο κεφάλι και ανεβάζει τα ποσοστά θνησιμότητας θεαματικά. Εκτός αυτού κι αυτά που θα επιβιώσουν θα πρέπει να χρήζουν ειδικής περιποίησης σε όλη τους την ζωή. Δεν αναφέρει κανείς όμως αν είναι εξαιρετικά δείγματα της ράτσας. Όλοι προσδοκούν μια τέλεια κορώνα για να την μεταβιβάσουν στους απόγονους. Αυτό όμως γίνεται πολύ απλούστερα, ασφαλέστερα και κυρίως ακίνδυνα με τον κλασσικό τρόπο corona x consort.

Το άλλο μισό της «παραβίασης» όμως, consort x consort= consort δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο υγείας, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις «γεννά» κορυφαία consort, αναλόγως των γονέων φυσικά, τα οποία διαπρέπουν στους διαγωνισμούς και κυρίως δίχως προβλήματα υγείας. Αν και υπάρχουν αντιρρήσεις μεταξύ των εκτροφέων ,για την αποβολή η όχι, αυτών των πουλιών από το πρόγραμμα αναπαραγωγής, δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς καμία άποψη.

Τελικό συμπέρασμα .... Πάντα corona x consort γιατί απλά δεν υπάρχει λόγος πειραματισμού. Υπάρχουν πάρα πολλά καλά δείγματα πουλιών, στην αγορά, και από τους δυο τύπους που είναι ανούσιο να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες για να αποδείξουμε το... αυτονόητο και να ταλαιπωρούμε άσκοπα τα πουλιά μας.

2. Το πτέρωμα.

Δυστυχώς στα gloster δεν ισχύει η συνταγή yellow X buff κάθε έτος. Αυτό ίσως να είναι και θετικό πολλές φορές γιατί τα καλά yellow, σ αυτή την ράτσα, είναι λίγα και οι υποκατηγορίες τους αρκετές.

Το ζευγάρωμα buff X buff μπορεί να συνεχιστεί έως και τρεις γενιές, αρκεί κάποιο από τα πουλιά του πρώτου ζευγαριού να ήταν yellow, δίχως αυτό να είναι κανόνας.

Πρέπει να κρίνουμε πότε μια γενιά θα «βαφτεί» από κάποιο yellow όχι μόνο για

Gloster consort
Gloster corona

το βάθος χρώματος (coloring) των απόγονων αλλά και για την ποιότητα του πτερώματος, καθώς και την συγκράτηση του υπερβολικού όγκου, των συνεχόμενων buffing, πριν δούμε τέτοια αποτελέσματα.Η τήρηση αρχείων, για τα πτερώματα των προγονών, τους απόγονους κάποιων γεννητόρων και η εμπειρία που σιγά σιγά αποκτούμε κάνουν αυτή την παράμετρο σχετικά εύκολη, για τον προχωρημένο.

3. Χρωματικοί συνδυασμοί.

Δεν είναι απαραίτητο να θυμόμαστε απ έξω τα πιθανά χρώματα που θα προκύψουν από ένα ζευγάρωμα. Εδώ θα βρείτε τις πιθανές χρωματικές αποδόσεις από διάφορα ζευγαρώματα. Εκτυπώστε τα και θα γνωρίζετε από πρίν τα, πιθανά, χρώματα των απογόνων. Ένα να θυμάστε, το πράσινο είναι το πιο απαραίτητο χρώμα σ αυτή την ράτσα.

4. Μέγεθος

Το μέγεθος είναι βασικό στα gloster να παραμείνει μικρό.

Τα 11,5 εκατοστά που ορίζουν τα πρότυπα, φαντάζει όνειρο. Τα μόνα που μπορούν να πλησιάσουν το μέγεθος αυτό είναι λίγα θηλυκά . Άλλωστε η ράτσα αυτή είναι «φεμινιστική», από τις λίγες, όπου τα θηλυκά έχουν περισσότερες ελπίδες από τα αρσενικά να διακριθούν στις εκθέσεις . Οι λόγοι είναι ότι τα θηλυκά είναι πιο κοντά στον «τύπο» ,έχουν μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη ηρεμία, πράγμα απαραίτητο κατά την διάρκεια της έκθεσης.

TIPS:

-.Τα κανελί (cinnamon) έχουν την ιδιότητα να «μικραίνουν» το μέγεθος ενός σμήνους. Φυσικά η υπερβολική χρήση τους θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα (στενά πουλιά, άσχημα κεφάλια), όμως είναι ένας από τους τρόπους να κρατηθεί το μέγεθος μικρό.

-. Τα ενδοζευγαρώματα επίσης δίνουν μικρό μέγεθος

-. Και η πιο απλή λύση... ζευγαρώνουμε μικρόσωμα πουλιά μεταξύ τους !!

5. Προϊστορία

Μην φοβάστε, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην προϊστορική εποχή !! Η τήρηση αρχείων έως και τρεις γενιές πίσω είναι αρκετή. Τα βασικά στοιχεία που θέλουμε είναι ο τύπος πτερώματος, χρώμα και συγγένειες. Άλλα στοιχεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα είναι βαθμολογίες προγόνων και ότι νομίζει ,ο κάθε ένας μας, ότι μπορεί να του φανεί χρήσιμο στην επιλογή μελλοντικών ζευγαριών.

6. Ελλείψεις τύπου γεννητόρων.

Το χαρακτηριστικό ενός καλού εκτροφέα, καναρινιών τύπου, είναι η σωστή κρίση των ελαττωμάτων η ελλείψεων των πουλιών του και η ικανότητα να μπορεί να φανταστεί με ποιο αντίστοιχο ταίρι θα τα ζευγαρώσει για να πάρει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα από τους απογόνους τους.

Αυτό φυσικά δεν επιτυγχάνεται έτσι απλά και γρήγορα. Η συνεχής ενασχόληση με κάποια ράτσα , η συναναστροφή με εκτροφείς της, η μελέτη των σωστών προτύπων και προπάντων η σύγκριση, μέσω των εκθέσεων, είναι απαραίτητα εφόδια για να αποκτήσουμε «κριτικό βλέμμα» απέναντι στα πουλιά μας.

Όταν επιλέγουμε ταίρι για κάποιο πουλί θα πρέπει αυτό να καλύπτει τις ελλείψεις του. Πχ ένα μεγαλόσωμο πουλί θα το ζευγαρώσουμε με ένα μικρόσωμο.

Εννοείτε ότι δεν θα διστάσουμε να εισάγουμε νέα πουλιά, με χαρακτηριστικά που λείπουν από τα δικά μας.

7. Συγγένειες

Η συγγένειες μεταξύ των ζευγαριών καλό είναι να αποφεύγονται, τουλάχιστον οι κοντινές, ο αρχάριος ας το λάβει ως κανόνα.

Οι πιο πεπειραμένοι θα γνωρίζουν ήδη ότι τα αποτελέσματα υπερβολικών ενδοζευγαρωματων, σ ένα εκτροφείο, μακροπρόθεσμα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά βελτίωση. Τα ενδοζευγαρώματα είναι ένα κεφάλαιο που θα πρέπει να αναπτυχθεί μόνο του. Περιέχει φυσικούς αλλά και ηθικούς νόμους και η διάδοση πολλών ανακριβειών από στόμα σε στόμα είναι επικίνδυνες.

Έχει καταντήσει σχεδόν κανόνας στους πρωταθλητικούς κύκλους, αλλά κανείς δεν αναφέρει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το περίφημο «κλείσιμο αίματος» για την

Gloster consort πράσινο buff
Gloster corona με νεοσσούς στην φωλια

παραγωγή λίγων πουλιών πρωταθλητών και στρατιών άλλων προβληματικών, που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεταβιβάσουν προβλήματα στους νέους κατόχους τους. Αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η συλλογή μεταλλίων, με κάθε τρόπο, ξεχάστε όλα τα άλλα.

Χρυσοπληρώστε μερικά κορυφαία ζευγάρια, ζευγαρώστε τα μεταξύ τους για μερικά χρόνια, μοσχοπουλήστε την επιτυχία σας και όταν εξαντλήσετε τις επιλογές και κυριολεκτικά το σμήνος σας, απλά ξαναρχίστε το ίδιο με την ίδια η άλλη ράτσα... τι σημασία έχει. Αν όμως αυτό που σας ενδιαφέρει να πετύχετε είναι να έχετε ένα υγιές σμήνος πουλιών που να παράγει και πρωταθλητές τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δύσκολο δρόμο.Δυστυχώς είναι ένα χόμπι απαιτητικό για επίμονους, γι αυτό άλλωστε οι ευκαιριακοί αποβάλλονται, μόνοι τους, δίχως την παρέμβαση κανενός.

Καλή επιτυχία στις "επιλογές" σας

Κώστας Ρωσόπουλος