Ένα περιστέρι μπορεί να μαλακώσει .... και την πιο σκληρή γροθιά

Κοραλια Μουζεβαλντ

Πώς μπορεί ένας από τους πιο βίαιους ανθρώπους στον κόσμο να δίνει την ψυχή του στα πουλιά; Στην Αμερική το κανάλι Animal Planet παρουσιάζει την καινούργια τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία πρωταγωνιστεί ο διάσημος μποξέρ Mike Tyson.

Εκτροφείς όλων των ειδών έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος και να αγωνιστούν με τους φτερωτούς φίλους του Mike Tyson. Ο ίδιος δηλώνει πως από μικρή ηλικία, όταν γύριζε στα σοκάκια της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα περιστέρια και έτσι μ΄ αυτή την εκπομπή μπορεί τώρα πλέον να κάνει το παιδικό του χόμπι επάγγελμα.

Είναι τα μικρά μου μωράκια, τα οποία μεγάλωσα εγώ ο ίδιος και για τα οποία είμαι εξίσου περήφανος.” Μ’ αυτά τα λόγια υπογράφει ο διάσημος Τyson το συμβόλαιο για την εκμπομπή που θα προβληθεί το φθινόπωρο του 2011.

Ο υπερήφανος πατέρας δεν θα επέτρεπε ποτέ να κακοποιήσουν τα περιστέρια του και προιδοποιεί πως όποιος τα πειράξει, θα νιώσει την γροθιά του.

Τι ακριβώς όμως είναι οι αγώνες με περιστέρια; Κάθε περιστέρι έχει πάνω του ένα είδος Transponder που ειναι συνδεδεμένο με GPS. Μ’ αυτόν τον τρόπο  οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πάντα που βρίσκεται το περιστέρι τους. Τα διαγωνιζόμενα αυτά περιστέρια φτάνουν ταχύτητες των 150km/h, ενώ μπορεί να διανύσουν αποστάσεις μεταξύ 100 έως 1500 χιλιομέτρων. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους σ’ αυτές τις αποστάσεις είναι τα αρπακτικά πουλιά.

Τα πουλιά ήταν η πρώτη μου αγάπη μαζί με τα παιδιά μου."

Επίσης μην ξεχνάμε το τρόπαιο των περίπου 200.000 Euro . για το οποιο  διαγωνίζονται. Τα πουλιά πρέπει να περάσουν από έλεγχο αναβολικών (Doping).

Πολλοί σύλλογοι για την προστασία των ζώων εκφράζουν τα παράπονα τους γι’ αυτούς τους αγώνες. Ο Οργανισμός PETA πιστεύει πως σ’αυτές τις δραστηριότητες τα πουλιά κακομεταχειρίζονται και υποφέρουν από τις άσχημες και ¨βάρβαρες¨ συνθήκες που επικρατούν. Υποθέτουν πως διάφοροι κερδοσκόποι εκτροφείς βάζουν παράνομα στοιχήματα.

Ο Mike Tyson απαντάει σ’όλες αυτές τις κατηγορίες: « Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Σκοπός μας δεν είναι η νίκη, αλλά να καταλάβουν οι άνθρωποι γιατί αγαπάμε τόσο αυτά τα πουλιά.»