Χρήσιμες πληροφορίες

Κόκκινα κυρίαρχα καναρίνια

Εδώ κι ένα χρόνο υπάρχουν δύο  κατηγορίες.  Κόκκινα με κόκκινες φτερούγες και κόκκινα με άσπρες φτερούγες.

Στα κόκκινα, με κόκκινες φτερούγες, τα φτερά πρέπει να είναι κόκκινα μέχρι την άκρη τους. Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να χορηγούμε χρωστική πριν την γέννηση τους, χορηγώντας στους γονείς χρωστική τουλάχιστον 14 μέρες πριν την γέννηση του πρώτου αυγού και στα μικρά από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Καλό είναι στους νεοσσούς να χορηγείτε και με σύριγγα, αναμεμειγμένη με τροφή για νεοσσούς.

Στα πουλιά με τις άσπρες φτερούγες, δεν πρέπει να χορηγούμε χρωστική, όσο είναι νεοσσοί στην φωλιά, ούτε ρούψεν, ούτε αυγό, αλλιώς τα φτερά θα γίνουν πορτοκαλί.

Κάποια πουλιά, στις εκθέσεις, παρουσιάζουν μια ενδιάμεση εμφάνιση και δεν είναι σωστό. Πρέπει να είναι βαμμένο ή ολόκληρο ή καθόλου και όχι μισό.

Κόκκινο και κίτρινο μωσαϊκού, καναρίνι.

Υπάρχουν πολλά πουλιά που δεν είναι βαμμένα σωστά και οι εκτροφείς αναρωτιούνται γιατί συνέβη αυτό. Πολλοί εκτροφείς χρησιμοποιούν, γι αυτές τις ράτσες, αυγοτροφές που προορίζονται για λευκά πουλιά (Orlux Bianko & Cede). Αυτές οι αυγοτροφές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη Α γιατί τα λευκά καναρίνια χρειάζονται μεγάλη ποσότητα. Όμως η βιταμίνη Α μπλοκάρει τις χρωστικές στο συκώτι  και δεν μπορούν να βαφτούν σωστά τα φτερά, επειδή η χρωστική δεν μεταφέρεται σωστά.

Λευκά καναρίνια

Για να φαίνεται ωραίο και «σφιχτό» το πτέρωμα των λευκών καναρινιών θα πρέπει να τα πλένετε με κάποιο σαμπουάν. Ιδανικό είναι το Johnson Baby Shampoo, γιατί δεν τσούζει τα μάτια.

Έπειτα τα ψεκάζουμε κάθε 3 – 4 μέρες, για τις επόμενες 2 εβδομάδες πριν την έκθεση. Στο νερό που ψεκάζουμε, προσθέτουμε 5 – 10 ml γλυκερίνη και ένα κουταλάκι άλατα μπάνιου.

Κίτρινα καναρίνια

Και τα κίτρινα καναρίνια χρειάζονται βάψιμο, με την χορήγηση κίτρινης χρωστικής. Αν δεν τους χορηγηθεί χρωστική το χρώμα τους θα είναι ένα θαμπό κίτρινο.

Μαυροκόκκινα καναρίνια, έντονα και χιονέ.

Πλέον, τα νέα πρότυπα, για τα μελανικά καναρίνια χρώματος απαιτούν ολόκληρες ρίγες μελανίνης και όχι τις λεπτές διακεκομμένες  με τις οποίες εμφανίζονται ακόμη πουλιά αυτής της ράτσας.

Καναρίνια κίτρινα μωσαϊκού, αχάτης μωσαϊκού και καφέ οπαλ μωσαϊκού.

Πολλές φορές οι μάσκες από τα κίτρινα μωσαϊκού καναρίνια έχουν πολύ ξεθωριασμένο κίτρινο χρώμα.  Αυτά τα πουλιά χρειάζονται χορήγηση χρωστικής από την 40η μέρα της ζωής τους. Επίσης πολύ καλό, στην ανάδειξη του χρώματος,  κάνει και το κίτρινο λουλούδι του φυτού Tagetes ή και η σκόνη αυτών των λουλουδιών που πωλείται στα Pet-shops.