Ένα ετήσιο ταξίδι 70.000 χιλιομέτρων

Αυτό το μικρό πουλί κρατάει τα ρεκόρ πτήσης όλων των μεγάλων αποστάσεων. Κανένα άλλο πουλί δεν μεταναστεύει σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

 Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν μαζί του, ανακάλυψαν απίστευτα πράγματα.

Με μικροπομπούς που τοποθέτησαν στα πόδια των  πουλιών, που ονομάζονται  «STERNA PARADISEA»,  η ομάδα του  Carsten Egevang από το  Greenland Institut of Νational Resources, παρακολούθησε ένα ετήσιο  μακρυνό ταξίδι αυτών των πουλιών.

Κάθε Αύγουστο ή Σεπτέμβριο ξεκινούν το ταξίδι τους από την Γροιλανδία και πετώντας Νότια, ακολουθούν τις ακτές της Αφρικής. Αν και  στην επιστροφή ακολουθούν ένα  διαφορετικό δρομολόγιο πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Η απόσταση που διανύει αυτό το  πουλί το βάρος του οποίου  είναι μόλις 100 γρ., είναι παγκόσμιο ρεκόρ.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού από Γροιλανδία προς Ανταρκτική, όπου θα περάσουν τους 4 μήνες του χειμώνα, πετούν κατά μέσο όρο 330 χλμ την ημέρα. Στο ταξίδι της επιστροφής  για Γροιλανδία, όπου θα κάνουν φωλιές και θα μεγαλώσουν τα μικρά τους, πετούν κατά μέσο όρο 520 χλμ την ημέρα.

Οι ερευνητές της ομάδας χρησιμοποίησαν τους πομπούς Geolocators βάρους 1,4 γρ, του οποίους κατασκεύασε η εταιρία British Antarctic Survey (BAS) ειδικά για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών πουλιών. Η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή του GPS. Με τους πομπούς αυτούς γνωρίζουν πάντα την ακριβή θέση των πουλιών σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας τους πομπούς αυτούς οι ερευνητές ανακάλυψαν,   ότι τα συγκεκριμένα πουλιά κάνουν ένα μεγάλο διάλλειμα 4 – 5 ημερών 1000 χλμ βόρεια των νησιών Αζόρες. Εκεί τα πουλιά ξεκουράζονται και τρώνε μεγάλες ποσότητες ζωικού πλαγκτόν, που προφανώς τους χρησιμεύει ως «καύσιμο» στο μεγάλο ταξίδι τους.

Το 50% των πουλιών που φορούσαν πομπό, ακολούθησαν το δρομολόγιο (Βορά – Νότου), μέσω των Αφρικανικών παραλίων. Το υπόλοιπο 50% ακολούθησε τα παράλια της Νοτίου Αμερικής για να καταλήξουν στην Ανταρκτική.

Το δρομολόγιο της επιστροφής στην Γροιλανδία αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη των ερευνητών.

Τα πουλιά αποφάσισαν να πετάξουν πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, παρότι το ταξίδι αυτό είναι κατά 1000 χλμ μεγαλύτερο. Το  θεωρούν όμως πιο ξεκούραστο, επειδή εκμεταλλεύονται τα ρεύματα του αέρα και έτσι χρειάζονται λιγότερη δύναμη.