Μερικά πουλιά κρατούν τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές καλά προφυλαγμένες από αδιάκριτα βλέμματα και άλλα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν σε επαφή με τον συντροφό τους σε πάρκα, σε πλατείες, σε μπαλκόνια και στα δένδρα. Η επαφή τους είναι τόσο σύντομη και τελειώνει τόσο ξαφνικά, που εύλογα ένας παρατηρητής θα μπορούσε να αναρωτηθεί, «αυτό ήταν όλο???» Η ερωτική πράξη των πουλιών διαφέρει πάρα πολύ από ράτσα σε ράτσα.
Όσο σύντομο είναι το διάστημα της ερωτικής επαφής, τόσο μακρύς είναι δρόμος για να φτάσουν τα πουλιά σε αυτήν την επαφή. Το αρσενικό κοτσύφι πρέπει να τραγουδάει αρκετές ημέρες πάνω σε μία οροφή, μέχρις ότου το θηλυκό μείνει ευχαριστημένο και συμφωνήσει για την επαφή τους. Το αηδόνι τραγουδάει νύχτες ολόκληρες για να συγκινήσει το θηλυκό, ενώ ο φασιανός φτάνει στο σημείο να αλλάξει το φτερωμά του για αυτή την συγκεκριμένη περίοδο. Άλλα πουλιά σαν τον γερανό πρέπει να χορεύουν ασταμάτητα μπροστά στην συντροφό τους. Ο συγγραφέας Ernst Paul Dörfler στο καινούργιο του βιβλίο «Ο έρωτας των πουλιών» περιγράφει αναλυτικά την ιεροστελεστία μέχρι την τελευταία επαφή σε διάφορες ράτσες πουλιών. Αν και υπάρχουν πολλά βιβλία για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων, δεν υπήρχε κανένα παρόμοιο βιβλίο μέχρι σήμερα για τια πουλιά. Για το βιβλίο του Ernst Paul Dörfler συνεργάστηκαν πολλοί ορνιθολόγοι με τις γνώσεις τους και πολλοί φωτογράφοι έδωσαν φωτογραφίες πουλιών από τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές, δημιουργώντας ένα βιβλίο γεμάτο γνώσεις και περιπτώσεις, που οι άνθρωποι θα διαβάσουν ίσως για πρώτη φορά.
Mountain Bluebird (Sialia currucoides) Η σύντομη ερωτική επαφή.
Ο Ernst Paul Dörfler και οι συνεργάτες του παρακολουθούν τις σχέσεις 260 περίπου διαφορετικών ειδών πουλιών της Ευρώπης, από την στιγμή της πρώτης γνωριμίας τους μέχρι την ώρα που οι μικροί απόγονοί τους απογαλακτιστούν, οπότε έρχεται και το τέλος της σχέσης τους τις περισσότερες φορές.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε ότι τα θηλυκά πουλιά ( αντίθετα με ότι συμβαίνει στο κόσμο των ανθρώπων) δεν ντρέπονται να δείξουν καθαρά την προτιμησή τους στα δυνατά αρσενικά πουλιά, αυτά που κρατάνε μεγάλη περιοχή για τον εαυτό τους, γεγονός που σημαίνει αρκετή τροφή. Όσο πιο ωραίο είναι το τραγούδι του αρσενικού, τόσο πιο πολύ τα θηλυκά αποζητούν την παρέα του. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή του αρσενικού με ποικιλία στο κελαηδημά του, όσο μεγαλύτερο είναι το ρεπερτόριό του όπως το αηδόνι, ο καλόγηρος , ο κότσυφας και η γαλιάντρα, τόσο περισσότερα θυλυκά υπάρχουν για επιλογή. Το αρσενικό που δεν ξέρει να τραγουδά θα πρέπει να παίζει τύμπανα ή να κάνει άλλο παρόμοιο θόρυβο με το ράμφος του ή τα φτερά του σαν τον δρυοκολάπτη και τον πελαργό για να προσελκύσει το θηλυκό.
Τα αρσενικά πουλιά που φαίνονται πιο ρωμαλαία και υγιή από τους αντιπάλους τους είναι τα πιο τυχερά όταν τα θηλυκά ψάχνουν μπαμπάδες για τα μελλοντικά μικρά τους. Γι αυτό ένα πολύ ωραίο κόκκινο στήθος στους κοκκινολαίμηδες και τις πυρούλες ή ένα έντονο πορτοκαλί ράμφος του κότσυφα, που σημαίνει ότι αυτά τα αρσενικά τρέφονται με την σωστή τροφή και ξέρουν που ακριβώς θα την βρούν, είναι απόδειξη ότι θα βρούν εύκολα θηλυκό για ζευγάρωμα. Γιατί το θηλυκό γνωρίζει ότι τα μικρά όταν γεννηθούν πρέπει να έχουν την σωστή τροφή για να μεγαλώσουν. Και φυσικά το αρσενικό που ξέρει που μπορεί να βρεί την σωστή τροφή για τον εαυτό του είναι κατάλληλο για να γίνει σωστός πατέρας.
Μερικά θηλυκά πουλιά συμπεριφέρονται σαν πριγκίπισες, περιμένοντας ανάλογη συμπεριφορά από τα αρσενικά. Π.χ. τα θηλυκά χελιδόνια δίνουν μεγάλη βάση στην σωματική ομορφιά και ψάχνουν τα αρσενικά με τα πιο όμορφα και μακρυά φτερά στην ουρά τους. Οι θηλυκές Αλκυόνες και οι Ψαραετοί περιμένουν δώρα όπως μικρά ψαράκια από τους αρσενικούς. Και τα αρσενικά κοράκια πρέπει να κάνουν κάθε φορά μία υπόκλιση μπροστά στα θηλυκά.
Σε ορισμένες ράτσες πουλιών, όπου τα θηλυκά σχετίζονται μόνο με τους νικητές μέσα στο κοπάδι όπως είναι στις κότες, πάπιες και χήνες, τα αρσενικά χρειάζονται μεγάλες δυνάμεις, Ο νικητής της μάχης πρέπει να έρθει σε ερωτική επαφή με ολόκληρη ουρά από θηλυκές.
Σε πολλές ράτσες πουλιών ακόμα κι όταν το θηλυκό έχει διαλέξει το αρσενικό δεν φτάνουν γρήγορα στην στιγμή της επαφής, πριν το αρσενικό σε ένα ερωτικό παιχνίδι κυνηγήσει δύο ακόμα και τρείς φορές το θηλυκό. Μόνο τότε τα θηλυκά, όπως π.χ. οι καρδερίνες, οι γαλιάντρες και οι γλάροι είναι έτοιμα να αφήσουν τα αρσενικά να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Στην συνέχεια η ερωτική επαφή είναι γρήγορη και χωρίς μεγάλη φασαρία. Η θηλυκή σκύβει και το αρσενικό πατάει επάνω στην πλάτη της. Η θηλυκή στρίβει την ουρά της δεξιά ή αριστερά και ο αρσενικός την δική του σε αντίθετη θέση από αυτήν της θηλυκής. Έτσι τοποθετούν τα αναπαραγωγικά τους όργανα το ένα πάνω στο άλλο. Το αναπαραγωγικό όργανο των αρσενικών πουλιών δεν έχει καθόλου μήκος, εκτός μερικών πουλιών όπως οι πάπιες,οι πέρδικες, οι στρουθοκάμηλοι, γιατί τα πουλιά πρέπει να είναι πάντα έτοιμα να πετάξουν μακρυά αν διαιστανθούν κίνδυνο ακόμα και την στιγμή της επαφής.
Μπορεί η ερωτική επαφή των πουλιών να είναι σύντομη ,αλλά είναι πολύ συχνή. Τα περιστέρια την περίοδο αναπαραγωγής τους έρχονται σε επαφή 7 -8 φορές την ημέρα και τα σπουργίτια μέχρι 15-17 φορές την ημέρα. Τα αρπακτικά πουλιά από 5 έως 8 φορές την ημέρα.