Φροντίδα για τα πτηνά συντροφιάς

            Ενα καλοσυντηρημένο κλουβί είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την καλή διαβίωση των φτερωτών τους κατοίκων.

Επειδή όμως μερικές φορές η υπερβολική καθαριότητα στα πτηνά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει από την αρχή ένα σωστό σχέδιο για την φροντίδα των πτηνών.

Για παράδειγμα είναι υπερβολικό να καθαρίζετε το κλουβί του αγαπημένου σας πουλιού και να αλλάζετε την άμμο κάθε μέρα. Γιατί, αν και είναι αξιέπαινο από την μία μεριά, από την άλλη δεν είναι απαραίτητο για ένα μικρό κλουβί. Και αυτό γιατί αν καθαρίζετε κάθε μέρα το κλουβί, το πτηνό δεν έρχεται σε επαφή με τα περιττώματά του.Έτσι γίνεται πιο ευαίσθητο και έχει μικρότερη αντίσταση στις ασθένειες.

Σε  ένα μικρό κλουβί θα πρέπει να ανανεώνετε την άμμο κάθε τρείς ημέρες. Αν το κλουβί είναι μεγάλο, τότε μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Στα κλουβιά με πολλά πουλιά μέσα η ανανέωση πρέπει να γίνεται επίσης κάθε εβδομάδα. Τα μικρά φτερά και τα τσόφλια μπορείτε να τα απομακρύνετε με ηλεκτρική σκούπα. Για τα πουλιά που έχουν υγρά περιττώματα δεν υπάρχει ιδιαίτερος τρόπος καθαρισμού του κλουβιού. Ο καθένας μόνος του θα πρέπει να αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα καθαρίσει το κλουβί.

            Φτιάξτε ένα δικό σας πρόγραμμα φροντίδας 

1.-       Τα πουλιά ξυπνάνε πολύ νωρίς κάθε πρωί. Γεγονός, που μπορούμε όλοι μας να διαπιστώσουμε, όταν δίνουμε το πρωί τροφή (Φρούτα, φυτρωμένους σπόρους, έντομα κ.λ.π.). Παρατηρείστε τότε  πόσο γρήγορα έρχονται κοντά και με πόση ανυπομονησία περιμένουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να βάζουμε την τροφή όσο πιο πρωί μπορούμε, ακόμα και τις Κυριακές – ιδιαίτερα όταν τα πουλιά έχουν νεοσσούς- διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος, αν δεν έχουν την τροφή στην ώρα τους, να πετάξουν τα νεογεννητα πουλάκια έξω από την φωλιά.

2.-       Πρέπει να διαλέξετε και να ορίσετε μία ημέρα της εβδομάδας ως ημέρα καθαριότητας. Εκείνη την ημέρα πρέπει να καθαρίζετε καλά τις πατήστρες, τις ποτίστρες, τις ταίστρες, τις μπανιέρες, ακόμα και τα παιχνίδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο κλουβί. Αν οι κλούβες είναι εξωτερικού χώρου πρέπει να αλλαχτούν οι πέντε πρώτοι πόντοι της άμμου, ή χώματος. Τέλος την ημέρα της καθαριότητας μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα νύχια και τα ράμφη των πουλιών, και όταν νομίζετε ότι έχουν μακρύνει, να τα κόψετε.

3.-       Κάθε τρείς μήνες θα πρέπει να απολυμάνετε τις κλούβες. Θα πρέπει να απολυμανθεί  προσεκτικά ολόκληρο το κλουβί, και όλα τα εξαρτήματά του και φυσικά όλων των ειδών τα καλάθια και οι φωλιές. Για τις εξωτερικές κλούβες την ημέρα της απολύμανσης, πρέπει να ελέγχετε όλα τα εξωτερικά σημεία, όπου μπορεί να πλησιάσουν ποντικοί και αρουραίοι.