Σπαστική Παράλυση Ποδιών - Αγγελής Γρηγόρης

Spastic leg paralysis

Η σπαστική παράλυση ονομάζεται επίσης και Barraband paralysis μιας και οι παπαγάλοι Βarraband έχουν την τάση να εμφανίζουν την παραπάνω ασθένεια, σε μεγαλύτερα ποσοστά, συμπεριλαμβανόμενων τα Loriesκαι τα Cockatiels ( Cockatiel paralysis syndrome ), από τα υπόλοιπα είδη. Η παράλυση μπορεί να προσβάλει μεμονωμένα πουλιά, ακόμα και ολόκληρο τον πληθυσμό τους, μέσα σε ένα εκτροφείο ή σε ιδιοκτησία.

Είναι μια ύπουλη ασθένεια που δεν δείχνει κανένα δείγμα της και κανένα σύμπτωμά της πριν παραλύσει εντελώς και στα δύο κάτω άκρα κάποιον παπαγάλο.Ο βαθμός της παράλυσης ποικίλει και μπορεί να υπάρχουν κρούσματα, απλής αδυναμίας των ποδιών, δυσκολία να συγκρατήσει τους καρπούς του κλεισμένους, ανικανότητα βαδίσματος, ανικανότητα αρπαγής τροφής, μετατόπιση των πίσω άκρων προς τα εμπρός, αδυναμία συγκράτησης ισορροπίας.

Η καθ’ όλα υγεία του πτηνού δεν επηρεάζεται από την ασθένεια, και μπορεί να τραφεί όπως και πρώτα. Υπάρχει βέβαια το στοιχείο μη συγκράτησης τροφής από τα πόδια του, αλλά είναι αντιμετωπίσιμο με χορήγηση μαλακών τροφών σε μικρά μεγέθη.

Η μετακίνηση του πτηνού γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την χρήση του ράμφους και στηριζόμενο πάνω στους ταρσούς των ποδιών, πράγμα που επιβάλει να υπάρχει κάποιο μαλακό υλικό στον πάτο του κλουβιού για την σωστή συντήρηση και υγεία των ταρσών του, φυσικά αυτό προϋποθέτει την καθημερινή αλλαγή του υλικού για την αποφυγή μετάδοσης βακτηριδίων από τα περιττώματα του, και τυχόν αλλοιωμένες τροφές. Η διακόσμηση του κλουβιού θα πρέπει να αφαιρεθεί εξολοκλήρου, και απαγορεύεται κατά την διάρκεια της νόσου να υπάρχουν στο κλουβί, παιχνίδια κρεμασμένα, πατήθρες, αντικείμενα που μπορεί να βοηθήσουν το πτηνό να ανέβει σε υψηλά σημεία. Λόγο της αδυναμίας στήριξης αν το πτηνό βρεθεί σε υψηλό σημείο μπορεί να επέλθει πτώση με άσχημα επακόλουθα για την υγεία του.

Η παράλυση είναι μια ασθένεια που δέν έχει εξακριβωθεί και δεν μπορεί να συγχέεται με παράλυση από west nile ή arizoniosis. Τα δεύτερα γίνονται αποκλειστικά και μόνο από βακτήρια τύπου σαλμονέλας , και μεταβιβάζονται από έντομα και μπορούν να αντιμετωπιστούν ύστερα από ενδελεχή αντιβιόγραμμα για την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης που είναι ευαίσθητη στα παραπάνω μικρόβια – βακτήρια. Φυσικά τα πτηνά που έχουν προσβληθεί από την παράλυση θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις (καλλιέργειες κοπράνων, γενικές εξετάσεις αίματος, καλλιέργειες σιέλου) και ακτινογραφίες, για να αποκλειστούν τυχόν χτυπήματα στην σπονδυλική στήλη, οι προαναφερθέντες ιοί, παθογόνοι ιοί, δηλητηριάσεις ή ακόμα και κάποια γενική αδυναμία.

Barraband's Parrot - Polytelis swainsonii

Τα αίτια της σπαστικής παράλυσης δεν είναι γνωστά στον επιστημονικό κόσμο, οι μελέτες δείχνουν καταστροφή σε νωτιαίο μυελό ή πλήγμα στον εγκέφαλο, που όμως δεν συμβαίνει σε όλα τα προσβεβλημένα πτηνά.

Η ηλικία προσβολής των πτηνών ορίζεται κατά το πρώτο έτος ηλικίας τους, αλλά δείγματα έχουν δείξει και πτηνά μεγαλύτερης ηλικίας να έχουν προσβληθεί από την παράλυση.Η αντιμετώπιση των προσβεβλημένων πουλιών θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, επιμονή και μέγιστη φροντίδα.

Καθημερινά θα πρέπει κατά την διάρκεια των γευμάτων να ενθαρρύνεται το πτηνό για την προσπάθεια του να φτάσει και να καταναλώσει την τροφή του.Καθημερινά επιβάλλεται το μασάζ στα άκρα για να βοηθηθεί η κυκλοφορία του αίματος, τοποθέτηση των άκρων σε ζεστό νερό, καθώς και συχνές ασκήσεις στα πόδια για την τόνωση των μυών. Συμπληρώματα βιταμινών, όπως Α, Ε, όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β και ασβέστιο, πρέπει απαραίτητα να χορηγούνται στα προσβεβλημένα πουλιά, καθώς και μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά και φρούτα. Η φαρμακευτική περίθαλψη έγκειται στην χορήγηση αντιφλεγμονώδους σκευάσματος για την καταστολή της όποιας φλεγμονής μπορεί να παρουσιαστεί.

Η ασθένεια δυστυχώς είναι χρόνιας μορφής με ελάχιστα δείγματα πτηνών να την έχουν ξεπεράσει εντελώς. Τα προσβεβλημένα είδη μπορεί να ανακάμψουν εντελώς ξαφνικά αλλά θα μετά από πολύ ή λίγο χρονικό διάστημα θα επανέλθουν σε κατάσταση ασθένειας.

Πηγές
Manual of Avian Medicine,
birdkeepinginaustralia.com/
world parrot trust