Clay licks
Ο θαυματουργός πηλός
Μέσα στα τροπικά δάση, στην απεραντοσύνη του ποταμού Αμαζονίου, η σιγή σταματάει απότομα, με την ‘’εισβολή’’ χιλιάδων παπαγάλων, που επισκέπτονται τις τεράστιες μάζες πηλού στις όχθες τον Αμαζονίου και σε ευρύτερες περιοχές.
Η εισβολή ξεκινά αρκετά νωρίς το πρωί και τελειώνει περίπου στις 11 πμ όπου το τοπίο ξανασυναντά την ησυχία του, για να καταναλώσουν μια μάζα πηλού ίση με τον αντίχειρα ενός ενήλικου ατόμου.
Τα είδη που επισκέπτονται καθημερινά τους ‘’βράχους΄΄ είναι τα εξής: Red-and-Green Macaw, Scarlet Macaw, Blue Gold Macaw, Red-bellied Macaw, Chestnut-fronted Macaw, Blue-headed Macaw , Mealy Amazon Parrot, Yellow-crowned Amazon Parrot, Blue-headed Pionus Parrot, Orange-cheeked Pionopsitta Parrot, Dusky-headed Parakeet, White-eyed Parakeet, Peach-fronted Parakeet, Rock Parakeet, Painted Parakeet, Dusky-billed Parrotlet, Tui Parakeet, Cobalt-winged Parakeet, Red-shouldered Parrotlet, Amazonian Parrotlet, Military Macaws και η λίστα δεν σταματάει εδώ..
Τι οδηγεί τα πουλιά στην κατανάλωση ενός κομματιού πηλού? Η απάντηση σίγουρα θα ήταν ‘’για την πέψη’’ , όμως η απάντηση έχει αρκετά μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Ο πηλός δίνεται να αποτοξινώσει τα διάφορα δηλητήρια και τοξίνες που λαμβάνονται κατά την διάρκεια λήψεις τροφών μέσα από τα σπόρια των τροπικών δασών. Για τον λόγο αυτό γίνεται ανάρπαστος από τα πουλιά που ενστικτωδώς τoν επισκέπτονται καθημερινά.
Στην αγορά που αφορά τους κατόχους παπαγάλων, υπάρχουν προϊόντα που γίνονται βάση του πηλού. Η ύπαρξη όμως μειγμάτων και ουσιών οι οποίες ελέγχονται σε επιστημονικά εργαστήρια για την εξάλειψη των τοξινών που περιέχουν, καθιστούν την κατανάλωση του πηλού, ως είδος δευτερεύουσας σημασίας. Φυσικά είναι στην κρίση του ιδιοκτήτη να προμηθευτεί ή όχι τέτοια προϊόντα.
|
|
|